Børnene

I dette afsnit samler vi fotografier af Emmy og Edwins børn fra perioden i Lillerød. Vi møder dem senere i div. familiefotos, men her er det altså hvor børnene havde hjemme på Kratbjergvej.

Ovenstående 2 fotografier er af Emmy og Edwins førstefødte, Sven.

Her har Gerda Nielsen fotograferet Sven (tv) og Jørgen den 8. september 1923.

Sven.

Sven.

Her har drengene Jørgen og Sven det samme tøj som på de ovenstående fotografier, så mon ikke dette er taget samme dag? Er det mon halvhuset på Amalievej 5, de er fotograferet ved?

Det må have været et sted, hvor man havde en harmonika. Dragspel har været en af kilderne til morskab og fest, når der var svensk besøg. ”Har du nånting starkt i huset, Carl?”

Ester i barnevognen den 1. oktober 1924 foran huset på Kratbjergvej.

Ester i barnvognen fra en lidt anden vinkel. Mon ikke man har været så glad for dette billede, at der blev lavet et udsnit af det, som vist herunder.

Mon Ester skal have sin eftermiddagslur? Hun har sele på og kalechen er slået lidt længere op end før. Dette fotografi er også fra den 1. oktober 1924.

Jørgen har fat i barnevognen. I baggrunden ser vi Lillerød og afstanden indikerer at huset lå lidt alene uden for byen.

Der må have været en piberyger på besøg i efteråret 1924, som lod Jørgen låne den. Alle synes sikkert at det var vældig morsomt som han stod med den og lod som om han røg.

Ester fotografet i 1925 foran indgangsdøren. Hun står og holder noget der ligner en nøglepung. Dørhåndtaget er iøvrigt interessant, det passer helt med resten af smedejernsarbejdet i huset og er måske designet af arkitekten, Rossing.

I november 1925 bliver alle tre børn fotograferet sammen. Det er et dejligt billede, hvor det skulle se ud som om de sad og legede med træklodser. Dog er det som om Jørgen viser en sten i hænderne.

Ester den 24 maj 1926. Hatten hun står med er nok ikke hendes egen, ellers var hun pyntet med en blondekrave der sandsynligvis var hæklet. Emmy var ikke ferm til den slags, så hvem havde mon hæklede den?

Sommeren 1926. Jørgen og Sven står med trommer. Sven gnider øjnene som om han har smågrædt, måske fordi han skulle stå med en tåbelig tromme om halsen. Jørgen derimod ser mere tilfreds ud, ja nærmest som han har trumfet sin vilje igennem. Ester står som en lille romantisk pige med en blomst eller er det en halvt æble i hånden. Bag hende er lågen ind til huset og det er som om der er monteret en kasse på pælen hvor lågen var hængslet. Den ligner et fuglehus men hænger for lavt til at have den funktion. Var det mon postkassen?

Endnu et billede med trommerne. Drengene ser nu ikke særlig henrykte ud over dem, de skulle da ellers kunne tromme på livet løs uden at naboerne har kunnet klage.

Sven sidder og måske småtegner i sandet (?) ved kanten af et bed med relativt unge buske, der er markeret af en line af en slags småplanter af en eller anden slags. Under en af buskene står 2 flasker…

….er de mon til aflæggere, er det mon et eller andet til at holde udyr væk? Det er mystisk – hvorfor dog fotografere dette motiv?

Ester fotograferet ved noget der ligner kæmpestore squash-blade, dvs. det må være græskarblade. Edwin har et stykke med småsten, mon det er dem han finder i haven? Han har fået et næsten moderne hegn op og i baggrunden er det som om der er en stak halm til at lægge under jordbærrene. Foran den er der nogle nyplantede buske.

Ester leger med nogle blade. De ligner kæmpestore vedbendblade, der kan have vokset op ad noget der er blevet fældet/fjernet.

Ester er nu blevet fotograferet på græsplænen, og mon ikke skyggen i nederste venstre hjørne er kastet af Gerda Nielsen. Vi bemærker den snorlige kant på den i øvrigt nyslåede græsplæne ud til en havegang, der sandsynligvis er revet pænt i dagens anledning. For der må være en anledning så fint Ester er klædt på. I baggrunden er der flere bede med buske og helt ude i horisonten rager en meget høj skorsten op. Kan det være hos Fritz Hansens møbelfabrik?

Ester har nu fået sat sig på græsplænen med den fulde koncentration på æblet.

Ester fotograferet ved havedøren, som vi ser er lys indvendig og mørk udvendig, men det er nok stokroserne der har skullet fotograferes. De var måske særligt store den sommer. Har vi her et modelbillede på barndommens idyl, hvor man bare skulle være barn i trygge omgivelser?

Den 29. august 1926 blev Jørgen fotograferet med en hvid kattekilling. Ingen tvivl om at det er en varm sommerdag.

Den 18. april 1927. Sven ser ikke ud til at være helt tilfreds som han sidder på trappe der fører op til tagetagen i huset. Måske skyldes utilfredsheden at han skulle have lange strikkede ”detektor”strømper på? Det ville være forståeligt, for de kradsede ganske forfærdeligt, men Sven har nok været under pres fra to sider: Økonomien i hjemmet og hensynet til den kære farmor Carolina, som havde strikket dem. Jørgen har nok hadet dem lige så meget, men han blev reddet af at de gav ham eksem – og så slap han. Derimod strikkede Carolina strømper til Ester i blødt garn. Hun havde tilsyneladede en klassisk mening om det stærke og det svage køn og hvilket af dem der var robust og hvilket der var sart. Trøjen med de 3 markante knapper har Sven måske kunnet klare bedre.

I juli 1927 er Jørgen igen blevet fotograferet med den sorte kat. Gad vide om det var “hans” kat, men hvad han kaldte den aner vi vist ikke. Her ses hvor udpræget kalveknæet drengen var. Det holdt hele livet, naturligvis, men blev mindre markant med årene.

Den 9. august 1927 må have været en regnvejrsdag. Jørgen og Ester er fotograferet ved flagstangen og måske var flaget hejst i anledning af Emmys 44 års fødselsdag. Dog var de ikke normalt dengang at flage til “almindelige” fødselsdage. Har Jørgen her glemt at lukke bukserne i bar iver over at kunne styre paraplyen?

Her kommer paraplyen til sin rette brug. Dette regnvejrsbillede af to af deres børn, Jørgen og Ester, forærede Emmy og Edwin til Emmys bror, Vilhelm, på trods af at det er betydelig dårligere end det forrige. Man gav ikke det bedste væk….

Den 10. juli 1927. Ester igen fotografet med et æble i hånden siddende i en kurvestol. Der må have været et eller andet med Ester og æbler. Eller var det fotografens trick til at lave “autentiske” børnefotografier?

Den 2. august 1927 fotograferede Gerda Nielsen Ester medens hun sov. Der var koldt i soveværelserne dengang, Ester har en lille trøje på. Gerda Nielsen har sandsynligvis haft fotografiet hængende i sit atelier for at vise hvad hun kunne gøre rent professionelt og i hvilken kvalitet resultatet kunne blive og hun lavede det i en ret stor forstørrelse. For os er det en “klassiker” i serien af barnefotografier af Ester, men Sven og Jørgen må åbenbart have drillet hende så meget med det billede, for hun hadede det resten af livet. Og Emmy var så lykkelig for det resten af sit liv. Men man forstår måske godt fornemmelsen hos et barn af overgreb: at nogen lister ind på en og fotograferer en uden at man ved det. På kanten af det krænkende.

Den 14. august 1927 er Ester blevet sat på en havestol, sandsynligvis for at blive fotograferet i sit pæne tøj. Hun ser såmænd heller ikke alt for tilfreds ud. Det ser ud som om hun kigger op på en voksen. Hvad hun har i hænderne er ikke klart. Noget strikket?

I august 1927 er Ester og Sven fotograferet på græsplænen. Sven prøver at holde katten fast, men det vil den ikke og er på vej væk…..

Nej, Sven, katte gør, hvad katte vil! Dem kan du ikke holde fast! Ser det ikke ud som om han er ved at skifte fortænder. Ester har en sløjfe på kraven……

Jørgen igen fotograferet med en kat. Ester i indianerdragt – var der ikke noget med at familien fra Amerika var på besøg og havde det med som gave? Sven er halvt skjult bag Jørgen.

Dette billede af Ester har brødrene Sven og Jørgen også drillet hende så meget med, så hun kunne ikke lide det. Hun blev drillet med, at hun havde pigesko på og at hun holdt øksen som hun skulle flække træ. Hun var ellers forståeligt nok selv meget stolt over at have fået lov til at låne flækkeøksen til fotograferingen! Men ak, de storebrødre… Kan vi gætte på at drengene har været smaddermisundelige over at indianerkostumet var for småt til dem og at det var Ester som endte med at få fornøjelse af det – om end fornøjelsen kun varede til fotografiet blev fremkaldt og vist på papir til familien? Da er misundelsen genopblusset og drillerierne begyndt.

En af Edwins onkler der udvandrede til Amerika, gik under navnet “Pelsjægeren”. Han skulle under et besøg i Danmark være kommet forbi hos Edwin og Emmy og som gaver til børnene medbragte han mokkasiner af skind.

Den følgende serie med portrætter er en lille fotografisk skatkiste i sig selv. Vi ser de tre personligheder folde sig ud fra 1931 til 1934 og 1939, barnetrækkene ændrer sig , og vi genkender i pubertetsbarnet den voksne  der blev så vigtig for os, og det gælder jo for os alle også Jørgen, en ekstra forælder.

Jørgen, Ester og Sven 1931.

Sven 1931.

Ester 1931

Sven 1934

Jørgen 1934

Ester 1934. Den håndklippede page taler sit eget sprog om at det var en husholdning med overtal af drenge og måske ikke den store følsomhed over for hvad en pige kunne have brug for? Eller også var børn bare ikke nogen der gik til frisør dengang? Storebrødrenes hår ser jo ellers nydeligt og professionelt ud på billedet herunder.

Sven blev konfirmeret den 14. april 1934 i Frederiksborg Slotskirke.

Sven og Jørgen i sommeren 1935. Det ligner ikke Kratbjergvej, så hvor mon det er taget? Der er mange fine høje træer i Amaliegadekvarteret, hvor også Landbohøjskolens have ligger…

Jørgen blev konfirmeret i Frederiksborg Slotskirke den 11. april 1937.

Jørgen på sin konfirmationsdag. Han må have følt at den høje hat hørte til, så den har han sandsynligvis lånt af en af gæsterne.

Dette fotografi er taget samme dag som det forrige, her foran huset på Kratbjergvej. Selv om det kunne se sådan ud, så blev drengene ikke konfirmeret den samme dag eller år. Sven er også tydeligvis vokset siden sin konfirmation og var løbet fra både arm- og benlængden. Hvis vi kigger godt efter, genkender vi “Heurlin”-skiltet i messing, som Fru Petersen havde pudset teksten næsten bort på, da skiltet mange år senere var monteret ved hoveddøren i Hillerød.

Ester blev konfirmeret i Frederiksborg Slotskirke i Hillerød den 2. april 1939. Konfirmationsfesten blev holdt hos Josepha og Astrid på Høffdingsvej i Valby for så kunne famoderen, Carolina deltage. Hun var syg og kunne ikke klare rejsen helt til Lillerød. Så efter konfirmatioen i Frederiksborg Slotskirke i Hillerød tog familien toget til Valby. I løbet af festen kom Ester til at sidde i sofaen med Carolina, som gav hende en pakke. Deri lå en lille udskåren æske som Carl havde lavet til Carolina så hun kunne stille sit ur i den og med natlampen tændt nemt kunne se hvad klokken var. I æsken lå Carolinas guldur.

Sven og Jørgen på fisketur. Fint komponeret silhuet af de to. Mon det er i Sortemose øst for Lillerød? Den refererede Jørgen ofte til når der var tale om drengeårenes fisketure. Sven er nu blevet gammel nok til at ryge…

De tre børn gik alle i Marie Mørks Skole, en privatskole på Milnersvej 1 i Hillerød. Den var grundlagt i 1995 og blev ledet af Marie Mørk selv som forstander indtil 1930 under mottoet “Modig, Munter, Mild”. Dette motto har vi hørt gentaget utallige gange så det har været prentet godt ind i eleverne og det stod også ovver skolens hovedindgang.

I en artikel om skolen har vi fundet ovenstående billede fra sløjdsalen. Det er fra 1931 og læreren henne i hjørnet til højre er Sven Ulander. Han var på skolen i 40 år og det er helt sikkert at både Sven og Jørgen har haft ham som sløjdlærer.

Hvordan det gik til at børnene kom i denne skole, og ikke i den lokale skole i Lillerød? Hvad inspirerede Emmy og Edwin til at sende dem med toget hver dag til Hillerød? Edwins mor var selv meget energisk for at sikre ham den bedste skolegang hun havde inden for rækkevidde, og gik et par skridt videre endda. Marie Mørk fik Kongens Fortjenstmedalje i 1920 og det har helt sikkert givet anledning til en vis mediedækning af skolen og samtidig øget dens renommé. Emmy og Edwin har helt sikkert kendt til dens eksistens og muligvis er initiativet med at sende børnene til denne skole deres eget, i hvert fald Edwins – og baseret på egen opvækst. Men som vi kender Emmy og Edwin er muligheden bestemt til stede for at anbefalingen eller idéen om at sende børnene til Marie Mørks Skole er kommet “udefra”.

Som ansat i De Danske Statsbaner (DSB) havde Edwin for sig selv og hele familien frikort til at køre med toget, så transporten var ikke en økonomisk belastning. Dog tog Edwin arbejde hver søndag på Birkerød station hvor han solgte billetter fra kl. 14:00 – 20:00 for at tjene det ekstra der var nødvendigt for at holde børnene i Marie Mørks Skole. Vi ser ingen cykler omkring huset på Kratbjergvej og antager at børnene er gået til Lillerød station og kørt op til Hillerød.

Det var netop i toget at Jørgen havde den forsmædelige oplevelse at blive genkendt (af en voksen antager vi) som spurgte: “Er det ikke Basse?”. Det gjorde ham meget flov og Ester og Sven har hørt det, om måske andre skoleelever, og siden den dag slap han aldrig af med “Basse” for hans søskene kaldte ham det derefter.

Set fra børnenes yngre fætter, Mogens’ synsvinkel var familien i Lillerød “lidt finere” for børnene gik på statsskolen (var det M. Mørks skole eller gik den kun til realeksamen og de så var statsskolen for studentereksamen?). Her lærte de jo også kemi og skulle eksperimenter med hvad de havde lært i skolen. Så Sven der var lidt af en professortype (usikkert om Jørgen var med) og hans kammerater lavede bomber som de pakkede ind i avispapir og støbte dem ind i et eller andet (var evt. stykker af vandrør). Bomberne tog de med op i skoven og lagde dem ved siden af træerne og sprængte dem. De har nok prøvet at se om de kunne fælde et træ på den måde, men træerne blev jo ødelagt og der var vist noget med at skovfogeden havde fat i Edwin…

Men så gik det galt. Pludselig sprang en af bomberne utilsigtet inde i vaskehuset. Eksplosionen var så voldsom at “taget løftede sig noget”, vinduerne blev smadret og de store drenge kom på sygehuset. Vaskehuset var helt ødelagt. Dorte har fået overleveret historien om at en jernsplint trængte ind i brystet på Sven og standsede 1.5 cm fra hjertet! Hvorom alting er, så var det mirakuløst at ingen af deltagerne i disse eksperimenter kom alvorligt til skade, mistede synet eller hørelsen. Måske fordi vinduerne blæstes ud og det ikke fandt sted i et lukket rum…

 

Sven som student 1939

Sven var så upraktisk, han måtte hellere blive noget akademisk, fx jurist. (Egentlig ville han hellere have studeret historie, som interesserede ham mere.) Den sidste tid inden Sven fik plads på Regensen og flyttede hjemmefra, boede han med familien på stationen i Fredensborg. I den tid gik toget til København ikke før stationsforstanderens søn var på, og han var som regel for sent på den.

Jørgen tog realeksamen og kom som offer for sin mors navnemagi: Morbror Jørgen var grøntgrosserer, i købmandslære. Emmy fandt en plads hos en lokal købmand i Fredensborg for Jørgen skulle være forretningsmand som han morbror. Senere fortsatte han på handelsskolen Niels Brock.

Og piger, nå ja, for dem stiller sagen sig jo anderledes… eller hvad? Ester tog realeksamen hvorefter Emmy fandt en plads i huset til hende på gården Hvidesten i nærheden af Lillerød for at “lære husholdning” så hun derefter kunne uddanne sig til sygeplejerske. Vi ved ikke om det var Esters eget valg eller et uomgængeligt forslag fra forældrenes side.

Desværre var realeksamen traditionsmæssigt ikke nok til en tur til portrætfotografen. Der var jo ingen hue. Men det ville da have været fint med et portræt af Jørgen og Ester da de nåede disse milepæle i livet, ikke?

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.